«Εκρηκτική» η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σύμφωνα με την Επίτροπό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η κατάσταση των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών είναι «εκρηκτική» και « στα όρια της καταστροφής»  προειδοποιεί η Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic μετά από επίσκεψη 5 ημερών στην Ελλάδα.

Η κατάσταση των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο επιδεινώθηκε δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες, δήώσε στους δημοσιογράφους η κυρία  Mijatovic.
Η ίδια ζήτησε «επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπισθούν άμεσα οι οδυνηρές συνθήκες στις οποίες ζούν χιλιάδες ανθρώπινα πλάσματα».

Μετά την επίσκεψη στα υπερπλήρη  κέντρα υποδοχής των νησιών της Λέσβου και της Σάμου, η Επίτροπος είπε ότι «σοκαρίστηκε από τις τρομερές συνθήκες υγιεινής» στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο.

"Υπάρχει μια καταφανής έλλειψη κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε αυτά τα βαριά υπερσυγκέντρωμένα στρατόπεδα που έχω επισκεφθεί, όπου οι άνθρωποι περιμένουν ώρες για να πάρουν φαγητό και πηγαίνουν στο μπάνιο, όπου υπάρχει", είπε. ο Επίτροπος.

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι ζουν σε στρατόπεδα σε πέντε ελληνικά νησιά, ενώ η χωρητικότητά τους είναι μόνο 6.300 άτομα.

Τα στρατόπεδα στη Λέσβο και τη Σάμο είναι τα πιο πολυσυζητημένα και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα», «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά», δήλωσε η Ντάντζα Μιγιάτοβιτς.

"Η εικόνα είναι συγκλονιστική για την Ευρώπη στον 21ο αιώνα", πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά από το 2016, η Ελλάδα κατέστη το 2019 το κύριο σημείο εισόδου για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, ένα πρόβλημα που ανέλαβε η δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξελέγη τον Ιούλιο τους ελέγχους στα σύνορα και την ενίσχυση της χορήγησης ασύλου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές

Όπως παρατήρησε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα και τη διαβεβαίωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά ως επείγοντα. Για το λόγο αυτό η κ. Μιγιάτοβιτς θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες νέα ενημέρωση από τις αρχές για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Η κ. Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε εξάλλου την απόφαση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν 20.000 αιτούντες στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι "χωρίς άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να μειώσει επαρκώς τον υπερπληθυσμό στα νησιά". Ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα για τους ασυνόδευτους και τους άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και επισήμανε ότι μόλις επιστρέψει στο Στρασβούργο θα διερευνήσει πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα πιέζοντας άλλες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και να μετεγκαταστήσουν περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά. 

Για το Νομοσχέδιο για το άσυλο

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητείται σήμερα στη Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τις διατάξεις που αφορούν στην αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτηση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας και τις δυσκολίες άσκησης προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων ασύλου.

Τέλος, η κ. Μιγιάτοβις έστειλε το μήνυμα στις χώρες της ΕΕ ότι "η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη αλλά για πραγματική δράση" και συμπλήρωσε ότι "οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε". Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για προκαταρκτική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου απο τις χώρες πρώτης υποδοχής και τελική επεξεργασία των αιτήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να δεχτούν αιτούντες, η Επίτροπος σχολίασε ότι "εάν υπάρξει γνήσια πολιτική θέληση στο μέλλον για βελτίωση της κατάστασης θα την καλωσορίσω, αλλά θέλω πρώτα να δω τις λεπτομέρειες", ωστόσο επανέλαβε ότι "χρειάζεται επείγουσα δράση.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου