Υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και με μισθό 450 ευρώ μεικτά 1 στους 3 εργαζόμενους

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που επικαλείται στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους (28,66%) εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβεται μηνιαία με 450,50 ευρώ μεικτά.

Όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙ.ΜΕΛ./Φ1/46/1296697/31-10-2019 έγγραφο του ΕΦΚΑ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Απρίλιο 2019, που δείχνουν ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι σταθερά κολλημένη σε μνημονιακούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 2.352.294 εργαζομένων, οι 674.274 (ποσοστό 28,66%) απασχολούνται μερικώς και ο μέσος μηνιαίος μισθός που λαμβάνουν είναι 404,50 ευρώ μεικτά . Όπως επισημαίνει η Ένωση, η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ, δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.


Ένας στους τρεις Έλληνες απειλείται από φτώχειαΗ Ένωση αναφέρει ότι υπό τέτοιες συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης οι «εργαζόμενοι – χταπόδι» δεν μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο για κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση, επισημαίνοντας πως όσοι δεν έχουν τολμήσει να κάνουν οικογένεια, δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν.

«Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να πριμοδοτεί την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία και να αφήνει μεγαλύτερο έδαφος σε αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς, αφού είναι αυτονόητο ότι όσοι μεν από τους 674.274 εργαζόμενους με μικτό μηνιαίο μισθό 404,50 ευρώ έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αυτές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσοι, δε, δεν το έχουν ακόμη τολμήσει, δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων. Έτσι θα συνεχίζεται η καταστροφή της εγχώριας εργατικής δύναμης. Οι εργαζόμενοι- «χταπόδι» αλλά και οι άνεργοι είναι εδώ, είναι δίπλα μας, και οι προσοντούχοι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου