Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας – Χρήση χημικών από την αστυνομία -VIDEO-


Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας – Χρήση χημικών από την αστυνομία
Με μαζικές κινητοποιήσεις εξέφρασαν οι μαθητές στο κέντρο της Αθήνας την αντίθεση τους στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με συνθήματα όπως «θέλουμε σχολείο που να μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι» και «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», οι μαθητές έδωσαν τη δική τους απάντηση στο υπουργείο Παιδείας. Δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών κατά των μαθητών, αφού δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας το πρωί της Δευτέρας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας που προωθεί την είσοδο ιδιωτών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Με σύνθημα «αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε, αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αλλάξουμε», οι μαθητές ξεκαθαρίζουν πως δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να ορίσει το μέλλον τους και να βάλουν και άλλα εμπόδια στην Παιδεία και τις ζωές τους.


Κατά τη διάρκεια της πολυπληθούς διαδήλωσης, τα μπλόκα των μαθητών δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις με χημικά, ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων.

Ανάμεσα σε άλλα, οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως η θέσπιση βάσης εισαγωγής του 10 στα πανεπιστήμια και η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Παράλληλα, ζητούν την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην γίνονται ούτε τα βασικά μαθήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας:


«Το σχολείο παλιών και νέων κυβερνήσεων δεν μας κάνει! Θέλουμε σχολείο να μορφώνει – Όχι να εξοντώνει!

Ένας μήνας ανοιχτά σχολεία…

….Μάθημα, παπαγαλία, αποστήθιση και κρύος ιδρώτας μήπως ξεχάσουμε το «και». Έτσι προετοιμάζονται οι μαθητές για να πάνε για μάθημα. Η καθημερινότητα μια ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι – σχολείο – φροντιστήριο. Οι γονείς να πληρώνουν το φροντιστήριο και οι μαθητές να αγχώνονται να εξασφαλίσουν μία θέση στο Πανεπιστήμιο.

…Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από το σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς!

Ένας μήνας… που μιλάνε αυτοί! Μιλάει το σχολείο που έχουν φτιάξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Νόμο Γαβρόγλου και θέλει να αποτελειώσει η ΝΔ! Το σχολείο των μνημονιών διαρκείας, το σχολείο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχολείο που μας εξοντώνει, μας στερεί μόρφωση και γνώση, είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που λίγοι τα βγάζουν πέρα.

Τώρα θα μιλήσουμε εμείς!

Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε!

Αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αλλάξουμε!

Είμαστε εμείς που καθυστερήσαμε μέσα απ’ τον αγώνα και το συντονισμό μας ένα νομοσχέδιο που ήταν από χρόνια προαποφασισμένο! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, «αποσύραμε» την Τράπεζα Θεμάτων. Ξέρουμε πλέον ότι τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις φοβούνται το συντονισμό και τον αγώνα μας! Φοβούνται τη δύναμή μας!

Τώρα δε θα τους αφήσουμε να ορίσουν το μέλλον μας! Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν κι άλλα εμπόδια στην Παιδεία και τις ζωές μας! Στον εξεταστικό μαραθώνιο του σχολείου του Γαβρόγλου και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατά τ’ άλλα φέρνει την «ανάπτυξη για όλους» έχει κι άλλες προτάσεις να προσθέσει..

Θέλουν το Απολυτήριο (το οποίο θα μετράει στο βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου. Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μετεξεταστέους. Τώρα θέλουν να δίνουμε εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας με Τράπεζα Θεμάτων επί τρία συνεχόμενα χρόνια!

Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια στην προσπάθεια μας να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε τη γνώση; Εμείς θέλουμε εφόδια για να γνωρίσουμε τον κόσμο, για να μπορέσουμε να σταθούμε αύριο στην κοινωνία, για να προσφέρουμε, για να δημιουργήσουμε! Και αυτά τα εφόδια δεν εξαρτώνται από το τι επάγγελμα θα επιλέξουμε! Άρα ας αγχωθούν πρώτα για το τι μας διδάσκουν και τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο, και μετά για το πώς θα μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο!

Η φωνή μας να ακουστεί δυνατά παντού! Να φτάσει στη νέα υπουργό Παιδείας το μήνυμα! Στα τσακίδια παλιοί και νέοι νόμοι που έφτιαξαν έτσι το σχολείο!

Αυτό που έχoυμε ανάγκη είναι ένα σχολείο:

που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές, με βάση τις ανάγκες του καθενός.

που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα και αυτές με το σταγονόμετρο.

στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια.

που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΟΧΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ!

Καλούμε τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.

Συζητάμε και οργανώνουμε συντονισμένα μαθητικές πορείες παντού! Κάνουμε συνελεύσεις, μαζεύουμε υπογραφές, οργανωνόμαστε.

Κάνουμε τις μαθητικές μας εκλογές έγκαιρα για να βγάλουμε αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια και να απαντήσουμε ακόμα πιο οργανωμένα στους σχεδιασμούς και της νέας κυβέρνησης.

Οργανώνουμε κι άλλες δράσεις αγώνα στα σχολεία μας και πιο πριν για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.Παλεύουμε για:Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!

Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές.

Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.

Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.

Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος! Καμία κουβέντα για πρωινές και απογευματινές βάρδιες σχολείων!

4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου