Εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανοί βρίσκονται για τρίτη εβδομάδα στους δρόμους και ζητούν αλλαγή του Συντάγματος

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Χιλής συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και απαιτούν συνταγματικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ, στην Παιδεία, στην Υγεία, στις υποδομές, στον εκδημοκρατισμό του κράτους. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πολυπληθέστατη πορεία στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εκατοντάδες πολίτες της Χιλής συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και απαιτούν συνταγματικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ, στην Παιδεία, στην Υγεία, στις υποδομές, στον εκδημοκρατισμό του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Telesur, περισσότερες από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στους δρόμους του Σαντιάγκο και σε άλλες πόλεις της χώρας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις διεκδικήσεις τους για καλύτερες συνθήκες ζωής και καλύτερες υποδομές και μέριμνα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.



Οι Χιλιανοί ζητούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο κληροδοτήματα της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Στη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό (η οποία έκτοτε έχει ακυρωθεί), έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός από τους 20 θανάτους που έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, 1.305 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ χιλιάδες ακόμα έχουν συλληφθεί.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Aljazeera, απαιτούν την άμεση και ουσιαστική αλλαγή του Συντάγματος, που κρατά πολλούς από τους αντιλαϊκούς νόμους που είχαν επιβληθεί επί της δικτατορίας του Πινοσέτ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφατες δημοκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των πολιτών ζητά αλλαγή του Συντάγματος.



Η κυβέρνηση του δεξιού Πινιέρα έθεσε τέλος στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης προ ημερών και υποστήριξε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τον λαό της Χιλής, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα μέτρα. Σημειώνεται ότι ο Πινιέρα προχώρησε προ ημερών σε ανασχηματισμό τους 1/3 της κυβέρνησης του ώστε να «μαλακώσει» τις λαϊκές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι διαδηλωτές επιμένουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μέχρι να εφαρμοστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου