Με προεδρικό διάταγμα χαρίστηκε πολυετής ποινή φυλάκισης σε Πρύτανη που υπεξαίρεσε 8 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, αποφασίστηκε να χαριστεί ποινή φυλάκισης 13 ετών και 10 μηνών στον πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστήμιου Δημήτρη Κώνστα. Ο πρώην Πρύτανης είχε υπεξαιρέσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Παντείου που προορίζονταν σε ερευνητικά προγράμματα αλλά «επενδύθηκαν» σε είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Pagenews.gr, μετά από πρόταση του Κ. Τσιάρα και απόφαση του Π. Παυλόπουλου, χαρίζεται στον πρώην Πρύτανη του Παντείου ποινή φυλάκισης 13 ετών και 10 μηνών. Ο Δ. Κώνστας είχε υπεξαιρέσει την περίοδο 1992 – 1998 ποσό που αντιστοιχεί σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα για τα έτη 1992-1998, «επενδύθηκαν» τελικά σε τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη φεράρι, με επιταγή που κόπηκε στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου. Τον Ιούνιο του 2012 οδηγήθηκαν στη φυλακή τρεις πανεπιστημιακοί και άλλοι έξι κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών και ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου Δημήτρης Κώνστας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση και απάτη. Ο Πρύτανης, ο οποίος δήλωνε αθώος, αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μόλις 14 μήνες κράτησης, καθώς ανεστάλη η ποινή του για λόγους υγείας.

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου, χαρίστηκε το υπόλοιπο της ποινής στον πρώην Πρύτανη. «Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής του ΚΩΝΣΤΑ Δημητρίου του Κων/νου, που του επεβλήθη με την υπ’ αριθ.: 2006/25.6.2012 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης».


Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλλε στον Δ. Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενό του καθηγητή Π. Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου