«Ψεύδονταν επί τρεις προεδρίες» οι ΗΠΑ

Χιλιάδες σελίδες κρατικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι επί 18 χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ηθελημένα ψεύδονταν στους πολίτες της χώρας, για όσα συνέβαιναν στο Αφγανιστάν, δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Ποστ. «Δεν ξέραμε τι κάναμε στο Αφγανιστάν», ομολογεί αμερικάνος στρατηγός.
Αποδείξεις ότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ψεύδονταν ηθελημένα στους πολίτες, σχετικά με όσα συνέβαιναν στο Αφγανιστάν, έφερε στο φως η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, συγκεντρώνοντας στοιχεία από επίσημα έγγραφα αλλά και αγωγές ανθρώπων που πολέμησαν στην κεντροασιατική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 220.000 ζωές έχουν χαθεί στα 18 χρόνια του αμερικάνικου πολέμου στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εν γνώσει τους οι αρχές ψεύδονταν, μιλώντας για επιτυχίες στο Αφγανιστάν, ενώ δεν είχαν ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική εξόδου από την κρίση που δημιούργησαν. Οι δηλώσεις Μπους και Ομπάμα περί «προόδου στο Αφγανιστάν» ήταν όλες ψευδείς και εν γνώσει των προέδρων, λέει η εφημερίδα.

Μεταξύ των εγγράφων, είναι η κατάθεση του στρατηγού Ντάγκλας Λιούτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των αμερικάνικων επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν επί προεδρίας Μπους και Ομπάμα. Σε κρατική εξεταστική επιτροπή ομολόγησε ότι «Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα που μπλέκαμε, δεν είχαμε καμμία γνώση για την κοινωνία του Αφγανιστάν και δεν ξέραμε τι κάνουμε». Ο συνταγματάρχης Μπομπ Κρόουλυ, σύμβουλος του αμερικάνικου στρατού στην περιοχή το 2013-2014, ομολογεί, επίσης, ότι «τα στοιχεία άλλαζαν έτσι ώστε να παρουσιάζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα. Οι μελέτες, για παράδειγμα, ήταν παντελώς αναξιόπιστες, αλλά επιβάλλονταν ώστε όλα όσα κάναμε να φαίνονται σωστά. Μετατραπήκαμε σε ένα παγωτό που έγλυφε τον ίδιο του τον εαυτό» [αυτοθαυμάζονταν].

Οι συνεντεύξεις των στρατιωτικών, που ήρθαν στο φως, έγιναν στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, η οποία έχει καταγγείλει και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια) στο συγκεκριμένο πόλεμο.

Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων, το Αμερικάνικο Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «το Πεντάγωνο δεν είχε πρόθεση να παραπλανήσει τους πολίτες και το Κογκρέσο». Δεν διευκρινίζεται αν κάποιος άλλος είχε αυτή την πρόθεση – δεν είναι άλλωστε ευθύνη του Πενταγώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου