Η δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοσή ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες για ψυχολογικά βασανιστήρια, που επιτείνονται τις τελευταίες σαρανταοκτώ ώρες, από την απόπειρα να μείνουν σημαντικά στελέχη των Wikileaks εκτός αιθούσης, και από την εξαιρετική εμφάνιση της Υπεράσπισης του ακτιβιστή δημοσιογράφου.
Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ο Τζούλιαν Ασάνζ υποχρεώθηκε να υποστεί δύο φορές πλήρη σωματικό έλεγχο, γυμνός, να αλλάξει πέντε φορές κελί, να φορέσει έντεκα φορές χειροπέδες και, το κυριότερο, είδε να κατάσχουν τους φακέλους που του είχαν δώσει οι συνήγοροί του να μελετήσει και αφορούν στην υπόθεση της έκδοσής του. Από την έναρξη της δίκης και μετά, η φυλακή Μπέλμαρς, στην οποία κρατείται, κακομεταχειρίζεται τον Ασάνζ και συνεχίζει τα ψυχολογικά βασανιστήρια, κατήγγειλαν οι συνήγοροί του, χωρίς όμως να επιτύχουν κάποια παρέμβαση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ευχήθηκε (!) η διεύθυνση των φυλακών να λάβει υπόψη της τις καταγγελίες και δήλωσε πως δεν είναι δική της αρμοδιότητα η κράτηση, αλλά της φυλακής. .
Εν τω μεταξύ, «ψέμματα, κι άλλα ψέμματα, και ακόμη περισσότερα ψέμματα» χαρακτήρισε η Υπεράσπιση όσα υποστήριξαν οι δικηγόροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προσπαθώντας να στηρίξουν το αίτημα έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks. Οι κατήγοροι του Ασάνζ προσπάθησαν να συνδέσουν με κάθε τρόπο την υπόθεση της Τσέλσι Μάνινγκ με το αίτημα της έκδοσης, και να το αναδείξουν σε κυρίαρχο ζήτημμα, υποστηρίζοντας την ηθική αυτουργία και το ότι ο Ασανζ, μέσω των δημοσιεύσεών του, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Οι δικηγόροι του Ασανζ, αποκάλυψαν επίσης, τις ευθύνες των δημοσιογράφων Λιούκ Χάρντινγκ και Ντέηβιντ Λη, της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, οι οποίοι ήταν και υπεύθυνοι για τη διαρροή των κωδικών πρόσβασης (passwords), για τους οποίους οι ΗΠΑ διώκουν τον Ασάνζ για παράνομη εισβολή σε κρατικούς τους υπολογιστές. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν, όχι μόνο ο Ασάνζ δεν είχε ευθύνη, αλλά, όταν έμαθε για την αποκάλυψη των κωδικών, και ως όφειλε δημοσιογραφικά, ήρθε σε επαφή με το Λευκό Οίκο και ενημέρωσε για τις δημοσιοποιήσεις που θα ακολουθούσαν. Σημείωσαν ακόμη ότι η Τσέλσι Μάνινγκ είχε νόμιμη άδεια πρόσβασης σε διαβαθμισμένες βάσεις δεδομένων.
Όσα δημοσιοποιήθηκαν οφείλουν να καλύπτονται από το νόμο περί Ελευθερίας του Τύπου, καθώς υπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον και «άλλαξαν τον κόσμο», ειδικά οσα αποκαλύφθηκαν για δολοφονίες, εκτελέσεις, παρακολουθήσεις διπλωματών και, βεβαίως, τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ. Εκτός αυτού, η Τσέλσι Μάνινγκ έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις αποκαλύψεις και η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε από τα Wikileaks και πέντε ακόμη διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, από τα οποία κανένα δε διώκεται.
Επιπρόσθετα, προβλήματα υπήρξαν, αρχικά, με την παρουσία κοινού σήμερα στην αίθουσα, καθώς αρχικά οι θέσεις που προορίζονταν γι’ αυτό ήταν αποκλεισμένες και κατόπιν υπήρξε προσπάθεια να μην επιτραπεί η παρακολούθηση της διαδικασίας στον αρχισυντάκτη των Wikileaks, Κριστίν Χραφνσον. Τελικώς, του επετράπη να μπει στην αίθουσα μετά από παρέμβαση και διαμαρτυρία της επικεφαλής δικηγόρου του Ασανζ, Γκάρεθ Πηρς.
Η διαδικασία σήμερα ολοκληρώθηκε νωρίτερα, καθώς ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν ήταν σε θέση, λόγω υγείας, να παρακολουθήσει, μέσα από το γυάλινο κλουβί στο οποίο βρίσκεται, τις αγορεύσεις των δικηγόρων των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρ’ ότι ο Ασάνζ είναι Αυστραλός πολίτης και συνεχώς καταγγέλονται παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και ψυχολογικά βασανιστήρια, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει υποβάλλει ούτε ένα παράπονο, ενώ είναι προφανές ότι όλα αυτά προμηνύουν πολύ χειρότερες συνθήκες αν βρεθεί στα χέρια των ΗΠΑ. Παρ ότι της έγιναν ερωτήσεις για το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει σχετικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου