Με κινητοποιήσεις και γενική απεργία απαντούν οι νησιώτες στην καταστολή

Με γενικές απεργίες και μαζικές κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι στη Χίο και τη Λέσβο στην αστυνομική καταστολή που δέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα επειδή αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά τους. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και την καταστολή ενάντια σε πρόσφυγες και κατοίκους των νησιών καλεί σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα ο «Συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων».
Συνεχίζουν στους δρόμους της Χίου και της Λέσβου οι νησιώτες για δεύτερη μέρα αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστών δομών. Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή αστυνομική καταστολή και τα χημικά απέναντι στους νησιώτες και των δύο νησιών που βρισκόντουσαν αδιάκοπα στους δρόμους. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξης των δυνάμεων στα νησιά οι εικόνες παρέπεμπαν σε στρατιωτική απόβαση κατά των συγκεντρωμένων.

Σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν σε γενική απεργία. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Τη Γενική Απεργία στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λέσβου και Εργατικό Κέντρο Λέσβου. Η σχετική συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Η ανακοίνωση του Π.Ε.Κ. έχει ως εξής: «Η Διοίκηση του εργατικού κέντρου απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στο λαό της Λέσβου, στους φορείς και στα σωματεία του νησιού μας απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε απέραντες φυλακές ψυχών, σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών που είναι τα θύματα των πολιτικών της Ε.Ε, των κυβερνήσεων, του ιμπεριαλισμού.

Η αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις στην περιοχή Καράβα – Καβακλή, η δημιουργία του νέου hot spot είναι στο χέρι μας να μην περάσουν.

Καταγγέλλουμε στον λαό της Λέσβου, την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης ενάντια σε μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου ,συνταξιούχους και φοιτητές, το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο προς Μανταμάδο.

Καλούμε το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών».

Κάλεσμα για διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καλεί σε διαμαρτυρία αύριο στις 18:00 μπροστά από την είσοδο της Βουλής «ενάντια στον αυταρχισμό και την επιβολή», στη συγκέντρωση καλεί και ο «Συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων».

«Αγαπητοί συμπατριώτες και συνέλληνες πρέπει όλοι μαζί να καταδικάσουμε την αυταρχική και βίαιη επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου