Φόβος και παράνοια στο Λονδίνο ΙV

Έκλεισε χτες το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, για την έκδοσή ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Το αίτημα για την μετακίνησή του έξω από τον κλωβό ασφαλείας κατέθεσε η υπεράσπιση απορρίφθηκε. Η διαδικασία επανεκκινεί το Μάιο.

Με το Τζούλιαν Ασλανζ να δηλώνει ότι, υπό τους όρους κράτησής του εντός της δικαστικής αιθούσης, δε μπορεί να εκπροσωπηθεί και οι δικηγόροι του δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας για την Έκδοσή του ή Μη στις ΗΠΑ. Όταν η πρόεδρος του ζήτησε, μετά από αυτό να καθίσει, και να της απευθύνεται μονον μέσω των δικηγόρων του, της απάντησε ότι αυτό ακριβώς δεν μπορεί να κάνει,

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από τις 18 Μαϊου, ενώ για τυπικούς λόγους ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ακόμη μια δικαστική παράσταση στις 25 Απριλίου.

Οι όροι με τους οποίους θα συνεχιστεί, το Μάιο, η διαδικασία, ο χώρος που αυτό θα γίνει και οι συνθήκες κράτησης του Ασάνζ κυριάρχησαν χτες στη συζήτηση ενός της αιθούσης. Η ακροαματική διαδικασία φέρεται ότι θα συνεχιστεί στο Ουέστμινστερ, το Μάιο, όπως αρχικά είχε κανονιστεί και για την παρούσα φάση της, όμως, λίγο πριν ξεκινήσει, ο χώρος άλλαξε ώστε να δυσκολεύει και την παρουσία υποστηρικτών του Ασανζ και, το κυριότερο, την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

Το αίτημα της υπεράσπισης να παρακολουθήσει ο Ασάνζ εκτός του αλεξίσφαιρου γυάλινου κλωβού τη διαδικασία, καθήμενος κοντά στους δικηγόρους του απορρίφθηκε, όπως και η πρόταση να του δοθεί η δυνατότητα video link, το Μάιο, ώστε να παρακολουθεί κανονικά και να επεμβαίνει προς την νομική του ομάδα. Παρ’ ότι οι δικηγόροι των ΗΠΑ δήλωσαν ουδέτεροι, και δεν αντιτέθηκαν στο αίτημα, και παρ’ ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό απορρίφθηκε. Μεταξύ των επιχειρημάτων της προέδρου για την απόρριψη του αιτήματος ήταν ότι, αν ο Ασανζ θέλει να μιλήσει, μπορεί να σηκώνει το χεράκι του.

Όπως τόνισε και η νομική ομάδα που υπερασπίζεται τον Τζούλιαν Ασάνζ, σε ολόκληρο τον κόσμο επιτρέπεται η πλήρης επαφή κάθε κατηγορουμένου με τη νομική του ομάδα. Εν τω μεταξύ, από την Τετάρτη γνωρίζουμε ότι κοντά στον κλωβό «είναι εγκαταστημένοι υπάλληλοι γνωστής πρεσβείας», όπως ειπώθηκε, που μπορούν να ακούν τις συζητήσεις του Ασάνζ με τους συνηγόρους του, οι οποίες γίνονται από ένα μικρό άνοιγμα στον κλωβό. Γι αυτό και οι συνήγοροι του Ασάνζ τόνισαν ότι, η δυνατότητά του κνα επικοινωνεί με εκείνους χωρίς ωτακουστές, ακούσιους ή εκούσιους, είναι θεμελιώδες δικαίωμα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ενέργειες, δράσεις και δηλώσεις στήριξης του Ασάνζ. Χθες, ο Αμερικανός δικαστής, Άντριου Ναπολιτάνο, δήλωσε πως η νομική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ παραβιάζει την συνταγματική εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως την ορίζει το δίκαιο των ΗΠΑ, και είναι ανάλογη του σκανδάλου της κυβέρνησης Νίξον που θέλησε να σταματήσει τη δημοσίευση των Φακέλων του Πενταγώνου (Pentagon Papers).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου