«Μασκοφόροι, επιθέσεις και εγκατάλειψη»: Το CNN για τις ελληνικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με βίντεο και μαρτυρίες προσφύγων που επιχείρησαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα αλλά χτυπήθηκαν από «μασκοφόρους άνδρες, άγνωστης ταυτότητας» και στη συνέχεια βρέθηκαν σε θαλάσσιες ακυβέρνητες σκηνές να πλέουν στο Αιγαίο, το CNN γίνεται ακόμα ένα διεθνές μέσο παγκόσμιας εμβέλειας που παρουσιάζει με στοιχεία το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, πρακτική την οποία η ελληνική κυβέρνηση αρνείται επίμονα.

«Αλήθεια δεν θέλετε να ξέρετε τι μας έκαναν» αναφέρει στο CNN η Fatima Dhaiwi, προσέχοντας τις δύο κόρες της που είναι κουλουριασμένες κάτω από κουβέρτες. Ομάδα δημοσιογράφων του αμερικανικού μέσου παρακολούθησε ιδίοις όμμασι μία επιχείρηση διάσωσης του τουρκικού λιμενικού, στις 13 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι τουρκικές αρχές εντόπισαν μία πλωτή σκηνή με 11 πρόσφυγες, που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στην Ελλάδα. Μαζί με την οικογένειά της, ηυ Dhaiwi έφυγε από τον Λίβανο πριν από 6 μήνες, με ελπίδες να περάσει στην Ευρώπη και τελικά στη Γερμανία. Έχει προσπαθήσει πέντε φορές να κάνει αυτό το ταξίδι προς την Ευρώπη αλλά είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε ελληνικό έδαφος. «Με κράτησαν από τον λαιμό και άρχισαν να με χτυπούν. Έβαλαν ένα μαχαίρι στο στομάχι του συζύγου μου και κράτησαν ένα όπλο στο κεφάλι του γιου μου» προσθέτει. Η οικογένεια αναφέρει επίσης ότι οι μασκοφόροι άνδρες τους έψαξαν και αφαίρεσαν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η Dhaiwi και οι υπολοιποι επιβαίνοντες κατήγγειλαν στο CNN ότι μία ομάδα μασκοφόρων ανδρών τους υποδέχθηκε όταν έφτσαν στις ελληνικές ακτές και τους ανάγκασε να επιστρέψουν ξανά πίσω στη θάλασα. «Τις τελευταίες εβδομάδες» προσθέτει το δημοσίευμα, «άλλοι μετανάστες έχουν αναφέρει στο CNN ότι επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα, μία κατηγορία που η Αθήνα αρνείται επανειλημμένα».

Ωστόσο, εδώ και μήνες, αποκαλύπτικά στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Για παράδειγμα, ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» από τον περασμένο Απρίλιο είχε αποκαλύψει με σειρά ντοκουμέντων την ύπαρξη και την πρακτική των πλωτών σκηνών, στα οποία τοποθετούνται οι πρόσφυγες και στη συνέχεια αφήνονται στην τύχη τους στο Αιγαίο.


Πηγή φώτο: efsyn.gr

Στο ρεπορτάζ του CNN παράλληλα, γίνεται λόγος για την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία δέχεται «έναν αυξανόμενο αριθμό αξιόπιστων αναφορών, σύμφωνα με τις οποίες άνδρες γυναίκες και παιδιά έχουν επιστρέψει ανεπίσημα στην Τουρκία αμέσως αφού έφτασαν σε ελληνικό έδαφος ή ελληνικά ύδατα τους τελευταίους μήνες». Η Ύπατη Αρμοστεία, «λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών», είχε καλέσει τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν ενδελεχείς έρευνες για τα περιστατικά.

Μία γυναίκα από τη Σομαλία περιγράφει την ίδια ιστορία, με ομάδα ανδρών να τους υποδέχεται όταν έφτασαν στη Λέσβο, λέγοντας ότι ο στόχος της ήταν να φτάσει στον άνδρα της, που βρίσκεται επί 5 χρόνια στην Ιταλία.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ μεταφέρει τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα:

Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική της στα σύνορα, δηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ενορχηστρώσει τις καταγγελίες, ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης.

“Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, να υπερασπίζεται τα σύνορά της, έχουμε μια πολύ σκληρή, αλλά πολύ δίκαιη συνοριακή πολιτική”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Christiane Amanpour του CNN τον Αύγουστο. “Αυτοί οι τύποι αναφορών αποτελούν επίσης προσβολή για την ακτοφυλακή μας. Η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες”.

Σε απάντηση στα ερωτήματα του CNN, το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης δήλωσε ότι “λειτουργεί πάντα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς”, συνεχίζοντας τη γραμμή της «τουρκικής προπαγάνδας», υποστηρίζοντας ότι πηγή των καταγγελιών είναι το τουρκικό λιμενικό.



Μάλιστα, το CNN αναφέρει ότι από τον Μάρτιο, είναι σε επαφή με έναν Αφγανό πρόσφυγα που έχει πέσει δύο φορές θύμα παράνομων επαναπροωθήσεων, αλλά και με πρόσφυγες από Συρία, Μαροκο, Παλεστίνη και Πακιστάν που περιγράφουν ανάλογα συμβάντα.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλωτή σκηνή λένε ότι δεν θα ξαναπροσπαθήσουν να κάνουν το ταξίδι στην Ευρώπη «Καμία από τις χώρες του Θεού δεν μας θέλει», αναφέρει στο αμερικανικό δίκτυο μία 27χρονη παλαιστίνια που βρισκόταν πριν στον καταυλισμό προσφύων Γιαρμούκ στη Συρία.
ΠΗΓΗ:ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου