Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων σήμερα στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται το βράδυ της Δευτέρας στην συνεδρίαση του Eurogroup όπου πρόκειται να ενημερώσει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, στη συνεδρίαση, στην οποία θα είναι παρόντες και οι επικεφαλής των θεσμών, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης στις τράπεζες, των 13 προαπαιτούμενων και των προϋποθέσεων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων περιλαμβάνει μια λίστα 13 μέτρων, στην οποία περιλαμβάνονται:
Το ενιαίο μισθολόγιο,
Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,
Η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,
Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων,
Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια,
Η φορολογία των αγροτών
Στο Eurogroup θα συζητηθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζώνμε την παρουσία της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια θεματική συζήτηση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών μελών του ευρώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ




Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα την Τρίτη. Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή, αντικείμενο της οποίας είναι ο προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου, καθώς η κυβέρνηση φέρνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση σημαντικά νομοθετήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ




Η διορία που έχουν δώσει οι δανειστές είναι μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την 15η Δεκεμβρίου. Πηγές των θεσμών θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ έως τις 11 Δεκεμβρίου, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να κλείσει η συμφωνία μέσα σε λίγα 24ωρα. Δεν αποκλείεται το 1 δισ. ευρώ της δόσης να έρθει ακόμα και το νέο έτος.

Αν θέλει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2016 και να λάβει ελάφρυνση χρέους, πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, του φορολογικού συστήματος, τη φορολογία των αγροτών και το γενικό δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου