Κοινή γραμμή Τσίπρα - Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσαν ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, ενώ έφεραν στο προσκήνιο τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα και τον τουρισμό
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα πρέπει να σταματήσει η τραγική κατάσταση στο Αιγαίο και ο πνιγμός ανθρώπων. Αυτό, όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας, θα επιτευχθεί με το «μπλόκο» στους διακινητές. Παράλληλα, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η επανεισδοχή «παράτυπων μεταναστών» από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση είπε ο πρωθυπουργός .

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Α. Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.


Υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων

Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, αναφέρε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Α.Νταβούτογλου στην Σμύρνη.

Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσος .

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.

Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως στη Σύνοδο υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική, εξηγώντας ότι η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση. Από το plan B πήγαμε στο plan A, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Άγκυρα ήρθε στη σύνοδο με προτάσεις που αιφνιδίασαν πολλούς. Πρόσθεσε ότι έθεσε ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, «ορισμένα ήταν και υπερβολικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι η σύνοδος τελείωσε σήμερα, αλλά συνεχίζεται στη Σμύρνη, αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό συμβούλιο της Τρίτης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Σμύρνη θα υπάρξει ιστορική απόφαση επανεισδοχής των μεταναστών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός.

Διχασμός στην ΕΕ


Ο A. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί -εμμέσως πλην σαφώς- στα ευρωπαϊκά κράτη που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες το προηγούμενο διάστημα, καθώς και στις χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία). Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συζήτηση ανέδειξε για άλλη μία φορά τον διχασμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά, απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη.

Η επόμενη σύνοδος θα είναι κρίσιμη... σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Σε σχέση με τις αρχικές μας επιδιώξεις -που είχαμε συμφωνήσει στο συμβούλιο τον πολιτικών αρχηγών- έχουμε ουσιαστικά πετύχει την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στόχων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως ένα βήμα μπροστά. Εντούτοις χρειάζονται πολλά βήματα μπροστά, τόνισε ο Α. Τσίπρας.


Μπλόκο στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός φέρεται να καυτηρίασε τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ, χαρακτηρίζοντάς την υποκριτική. Όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στις χώρες του Βίζενγκραντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση για το προσφυγικό. Αν δεν δεχθείτε το plan A, που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, φέρεται να υποστήριξε η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Αργότερα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για επιτυχία από την ελληνική πλευρά, αναφερόμενες στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων των χωρών του Βίζενγκαρντ για το κλείσιμο των βορείων συνόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίζενγκραντ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε μέρος σε επταμερή συνάντηση ηγετών, μαζί με Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Κύπρο, με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, με στόχο τον συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Με δέκα υπουργούς


Στη Σμύρνη, ο Α. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στο ελληνοτουρκικό φόρουμ, ενώ θα υπάρξουν επαφές στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Εκτός του προσφυγικού ζητήματος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα του συμβουλίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών
Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού
Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος
Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών
Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου