Νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων - Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα

Επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Από τη Λέσβο μεταφέρονται 45 πρόσφυγες, ενώ συνολικά σήμερα αναμένεται να επαναπροωθηθούν 140 άτομα
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η επαναπροώθηση 79 ατόμων προς το Δεκελί της Τουρκίας συνοδεία, ισάριθμων αστυνομικών της Frontex.

Το πρωί, κατά την διάρκεια της αναχώρησης πλοίου που μετέφερε 45 πρόσφυγες από την Μητυλίνη, τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Οι τρεις ακτιβιστές πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ένας ακόμη ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, και έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης. 

Μάλιστα, 100 από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, ξεκίνησαν απεργία πείνας την Δευτέρα, ζητώντας να μην απελαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου