Άρχισε η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης

Άρχισε σήμερα Τρίτη η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η περιοχή έχει αποκλειστεί με τους δημοσιογράφους να απομακρύνονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον καταυλισμό.

Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και προχωρούν μέχρι τα σύνορα.Απομάκρυνση των δημοσιογράφων

Σημειώνεται ότι από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκπρόσωποι του Τύπου. «Έχουν απομακρυνθεί οι πάντες από τον καταυλισμό. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να πάω. Οι δημοσιογράφοι είναι 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο», δήλωσε νωρίς το πρωί η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή.

«Έχουμε ενημερωθεί πως δεν θα ασκηθεί βία και θα γίνει κανονικά η διαδικασία με την πειθώ», πρόσθεσε.


Δέκα διμοιρίες και ελικίπτερο τη ΕΛ.ΑΣ

Στην περιοχή αναμένονται αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα έχουν ξεκινήσει από την Αττική πάνω από δέκα διμοιρίες.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας υπό τον φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Μεταφορά 8.500 ατόμων
Η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι αντιδράσουν στη μετακίνηση.


Βιομηχανικοί χώροι

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.

Σε αυτούς, περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι).

Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου