Υπερψηφίστηκε με εντάσεις η τροπολογία για τις offshore


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες - Αποχώρησε η ΝΔ από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πυρά του Α. Τσίπρα κατά της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. «Το έβαλαν στα πόδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ (δηλώνοντας όμως επιφύλαξη σε μία παράγραφο), το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων δηλώνει παρών, ενώ η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.


Ένταση επικράτησε όταν ο Σ. Θεοδωράκης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει δίπλα του ανθρώπους που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα. Άμεση ήταν η απάντηση του Α. Τσίπρα που έκανε λόγο για συκοφαντία. Ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού να ανακαλέσει ή να πάει στον εισαγγελέα. 


«Ακούσαμε τον κ. Θεοδωράκη να μιλά για συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και σημείωσε: «Όταν δίναμε μάχη για τα υποβρύχια, ήταν ορντινάντζα του Γιάννου Παπαντωνίου». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ότι «πέρασε διατάξεις που αθώωναν για τα υποβρύχια».


Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «το έβαλαν στα πόδια καθώς υπάρχει στρατηγικό πρόβλημα στο να παρατάξουν σοβαρό πολιτικό αντίλογο». Παράλληλα, δήλωσε ότι ο πολιτικός λόγος του Κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου.

Αποχώρησε η ΝΔ από την συζήτηση

Tην κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» κατηγόρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης», ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση.

Λίγο νωρίτερα, την άποψη ότι η νέα διάταξη θα έχει ισχύ μόνο για όσους την παραβιάσουν από την εφαρμογή της, αντέκρουσε, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ απαντώντας στη ΝΔ για τη διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore, τόνισε ότι «κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε και κανείς δεν θέλει να καλυφθεί πίσω από αυτήν, αλλά είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας. Εγώ δεν ξέρω κανέναν υπουργό που να έχει offshore κι αν γνωρίζει κάποιος ας τους αποκαλύψει. Αντιθέτως, γνωρίζω εκτός κυβέρνησης πολιτικούς με offshore, αλλά δεν θα κάνω σπέκουλα».

Προθεσμία 60 ημερών για να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία

H τροπολογία για τις offshore υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο και ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

Η καθολική απαγόρευση που εισάγεται αφορά τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Επιπλέον, η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού, επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση. 

«Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρεται.

Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Η διάταξη για τις offshore


Σε διευκρινίσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» προχώρησαν χθες κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες και τόνισαν παράλληλα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», διευκρινίζουν ότι:
Ο νομικός ορισμός της «offshore» εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου