Βρυξέλλες:Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών -video

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της.


Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει. Όπως είπε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.


Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.




Δηλώσεις Τουσκ 


Νέα άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριον στην Μπρατισλάβαν στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.


Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. «Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.




Επιπλέον, ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι. «Το Brexit δεν αφορά μόνο μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».


Καταλήγοντας, ο Ντ. Τούσκ ανέφερε πως μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των «27». Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του να προτείνει την επανάληψη της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προετοιμασίας».


Σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση ελπίζει ο Κάμερον

«Θα εξηγήσω ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Ε.Ε.



«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι τα 27 άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου