Κρίσιμο Eurogroup με ανοικτά μέτωπα

Το απόγευμα της Δευτέρας διεξάγεται νέα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το ελληνικό ζήτημα και τις συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκονται στο επίκεντρο. Θα διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, την ώρα που τα μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και το δημοσιονομικό και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.
Όπως ανέφερε την Κυριακή κυβερνητικός παράγοντας, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων), σε ποσοστό 95%. Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό, αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020, χωρίς πάντως να συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που μπορεί να τεθούν στο τραπέζι. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις αποδοχή (προσωρινώς) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τις συγκεκριμένες χρονιές με στόχο αυτά να διορθωθούν και να κατέβουν προς τα κάτω με τη διαδικασία αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 


Δυσκολεύει τη συμφωνία η στάση του ΔΝΤ
Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που ζητά επιπλέον μέτρα 4,2 δις. ευρώ, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να κλείσει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση στη σημερινή συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά την άμεση θέσπιση μέτρων, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό», σε περίπτωση που ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 παραμείνει στο 3,5%. Εστιάζουν σε μείωση συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα.

Έχουν ξεκαθαρίσει πως για να συμφωνήσουν και να κλείσει το λεγόμενο staff level aggreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας το δρόμο για ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, θα πρέπει να υπάρξει άμεση θέσπιση μέτρων συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, με μείωση συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαφωνίες ΔΝΤ και Γερμανίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας μετά το 2018 και το χάσμα ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και δανειστές για τα εργασιακά, φαίνεται να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει «πακέτο» (μαζί δηλαδή αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση), προκειμένου να υπάρχει «καθαρός οδικός χάρτης» και να μην αρνηθούν οι δανειστές τις υποχρεώσεις τους, όπως έγινε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, με την άρνηση ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν μπορεί να κλείσει τίποτα, εάν δεν κλείσουν όλα» αναφέρει χαρακτηριστικά υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα.


Διαφορές στα εργασιακά –Επιμένουν οι δανειστές
Σχετικά με τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η ελληνική πλευρά έχει κάνει γνωστές σε όλους τις θέσεις της, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές θεωρούν πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν «συμβαδίζει» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζητούν να αυξηθεί το μηνιαίο ποσοστό των απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10%. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση προς την κατεύθυνση της συμφωνίας που είχαν το 2014 οι δανειστές με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου