Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς επισκέπτεται τις Βρυξέλλες επιδιώκοντας «βαθύτερες» σχέσεις με την ΕΕ -VIDEO-

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα σε ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπους για να «εμβαθύνει τη σχέση μας» με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανησύχησε τους ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζοντας την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ένωση και λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Ο Πενς πέρασε το σαββατοκύριακο στη Γερμανία επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ, αλλά μερικοί δεν πείσθηκαν.

Μιλώντας με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πριν από τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ, ο Πενς είπε πως είναι «πολύ ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ και να διερευνήσω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Ο Πενς συνάντησε τη Μογκερίνι στην αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ. Ο τελευταίος αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ, ο οποίος παύθηκε από τον Τραμπ, προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση να μην ανατρέψει μια αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρόσθεσε πως η στήριξη του Brexit ήταν «το αποκορύφωμα της αφροσύνης».


Η Μογκερίνι είπε στον Πενς πως οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ έχουν πολλά να εξετάσουν και πως ήδη διεξάγονται συνομιλίες.


Στο μεταξύ διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Πενς ήδη από την πρώτη σημερινή συνάντησή του, αυτή με τη Μογκερίνι.Ενώ η ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών βρίσκεται υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, οι διαδηλωτές πρόκειται να κινηθούν προς τους θεσμούς της ΕΕ, όπου είναι προγραμματισμένες οι επόμενες συναντήσεις του Πενς, με τους προέδρους Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών, που έφθαναν περίπου τους εκατό ανθρώπους, αφορούσαν τις πολιτικές του Τραμπ που θεωρούνται ανησυχητικές -- για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των γυναικών ή την υγεία.«Διαμαρτυρόμαστε κατά της επίσκεψης του Πενς επειδή έχουμε εξοργιστεί από τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που επιτίθενται στα δικαιώματα των γυναικών σ' ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρέν Νοναντιό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF).
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου