Ψηφίζεται η τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων

Κατατέθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Προβλέπεται η υπογραφή νέων συμβάσεων υπό προϋποθέσεις. Η τροπολογία θα ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη, με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να υποστηρίζει ότι με την τροπολογία αυτή δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία. Συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ - ΟΤΑ.
Η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών» εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προβλέπει την υπογραφή νέων συμβάσεων για όσους εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στις συμβάσεις και θα καλύψουν τις αναγκαίες πιστώσεις.

Απώτατο όριο για την έναρξη των νέων συμβάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2018. Προβλέπεται επίσης ότι εντός Ιουλίου οι δήμοι θα υποβάλουν αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Θα ακολουθήσει σχετικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ όπου το όριο της ηλικίας θα αυξάνεται κατά πέντε έτη. Προβλέπεται ακόμη πρόσθετη μοριοδότηση για όσους υποψήφιους έχουν εργαστεί στο παρελθόν ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.


Δέσμευση Σκουρλέτη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεσμεύτηκε την Δευτέρα ως προς την τροπολογία, υποστηρίζοντας πως κανένας συμβασιούχος δεν θα βγει χαμένος από την τροπολογία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι να εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιθυμεί την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες και χαρακτήρισε ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Συνάντηση με Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των εργαζομένων στο τομέα της καθαριότητας.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, σκοπός της συνάντησης είναι να αρθεί το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου