Καθοδόν το νομοσχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων, «μεμονωμένα περιστατικά» η αστυνομική βία

Καθοδόν το νομοσχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων, «μεμονωμένα περιστατικά» η αστυνομική βία
Το σχέδιο της κυβέρνησης να καταθέσει το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο για τον περιορισμό συναθροίσεων και πορείων διαμαρτυρίας επιβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά» υποστήριξε, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βίας, μιλώντας ωστόσο για «μεμονωμένες περιπτώσεις».

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε σε «μεμονωμένες περιπτώσεις» περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα. «Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει έστω την ύπαρξη αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, την ώρα που οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες είναι πλέον δεκάδες, από πολίτες, φορείς και διεθνείς οργανισμούς.

«Οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία», κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη: Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα ορίζει θέματα συναθροίσεων: Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίεται ότι με αφορμή την μεγάλη συναυλία κατά της καταστολής που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια στις 30 Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες κόσμου να δίνουν το παρόν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υποστηρίξει ότι «κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Με το «έτσι θέλω» αποφάσισαν για την ζωή όλων. Ε, λοιπόν, όχι! Η λέξη κανονικότητα προέρχεται από τη λέξη κανόνας». Όπως εξήγησε, στο νομοσχέδιο θα ορίζεται το πού μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα «ανάλογα με τον όγκο και την επιβάρυνση που προκαλεί». «Οι ρυθμίσεις θα είναι σύμφωνες με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είπε ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι εάν θα έρθει κάποιος αριθμός προσφύγων, αλλά να κάνουμε την κοινωνία μας ανθεκτική. Η ανθεκτικότητά μας μετριέται από την ικανότητα ένταξης όσων δικαιούνται άσυλο. Όσοι είναι να μείνουν θα ενταχθούν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου