Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο δολοφόνος του Τζωρτζ Φλόυντ

Μετά συνολικά δέκα ώρες συνεδρίασης, οι ένορκοι ανακοίνωσαν την απόφασή τους, κρίνοντας το δολοφόνο του Τζωρτζ Φλόυντ ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες εις βάρος του.
Στις 5:06μμ τοπική ώρα Μινεάπολης, περίπου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, Τετάρτη στην Ελλάδα, οι ένορκοι που κλήθηκαν να αποφασίσουν το είδος του εγκλήματος και την ενοχή ή μη του δολοφόνου του 46χρονου Τζωρτζ Φλόυντ, Ντέρεκ Σάβιν, ανακοίνωσαν την τελική τους, ομόφωνη, απόφαση, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της δίκης.

Ο δολοφόνος του Τζώρτζ Φλόυντ, 45χρονος πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σάβιν, καταδικάστηκε και για τις τρεις κατηγορίες: για δολοφονία από πρόθεση (third-degree murder, επετέθη και δολοφόνησε με πρόθεση), δολοφονία από αμέλεια (second-degree murder, επετέθη εκ προθέσεως αλλά σκότωσε κατά λάθος) και φόνο εξ εγκληματικής αμελείας (second-degree manslaughter). Ο πρώην αστυνομικός αντιμετωπίζει ποινή έως 40 ετών για την πρώτη κατηγορία, έως 25 ετών και έως 10 ετών αντίστοιχα για τις δύο μικρότερες. Η απόφαση είναι ξεχωριστή για την κάθε μία, ο χρόνος φυλάκισης αποφασίζεται από τον δικαστή, ενώ το γεγονός ότι ο Σάβιν έχει λευκό ποινικό μητρώο σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου. Οι ειδικοί αναμένουν ποινή έως 25 έτη και έξι μήνες.

Η συνεδρίαση των ενόρκων κράτησε, συνολικά, δέκα και μισή ώρες, τέσσερις τη Δευτέρα και έξι και μισή το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), ενδεικτικό ότι δεν υπήρξε σχεδόν συζήτηση. Οι ένορκοι, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, έξι εκ των οποίων λευκοί, τέσσερις Αφροαμερικανοί και δύο μικτής καταγωγής, ξεκίνησαν τη συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας (5μμ τοπική ώρα), διέκοψαν μετά τετράωρο και ξεκίνησαν και πάλι στις 9πμ της Τρίτης τοπική ώρα. Αναμένοντας το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά και λόγω της πρόσφατης δολοφονίας, και πάλι από αστυνομικό και πάλι στη Μινεσότα, του 20χρονου Αφροαμερικανού Ντάουντυ Ράιτ, ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών από ολόκληρες τις ΗΠΑ έχει μεταβεί στη Μινεάπολη.

Η δίκη μεταδόθηκε ζωντανά, ολόκληρη, χωρίς ποτέ ωστόσο να προβληθούν τα πρόσωπα των ενόρκων, μετά από τη σχετική, μάλλον σπάνια, απόφαση του δικαστή, καθώς θεώρησε πως αφού οι πολίτες και η οικογένεια του Τζωρτζ Φλόυντ δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν, λόγω των μέτρων για την πανδημία, έπρεπε να μεταδοθεί η δίκη στο ακέραιο.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, το δικαστήριο θύμιζε φρούριο, με τσιμεντένια διαχωριστικά και κοφτερά συρματοπλέγματα τριγύρω, ενώ πάνω από 3.000 άνδρες της εθνοφρουράς είχαν αναλάβει, από τη Δευτέρα, υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, καθώς υπάρχει μεγάλη ένταση στην αφροαμερικάνικη κοινότητα. Παράλληλα, η πόλη της Μινεάπολης έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της απόφασης, η πλευρά Σάβιν θα προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο κατά της απόφασης. Έχουν μία εβδομάδα καιρό για να το πράξουν, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε παρέμβαση και του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι «προσεύχεται για μια δίκαιη απόφαση», και παράλληλα τηλεφώνησε στην οικογένεια Φλόυντ τη Δευτέρα, που «δεν μπορεί καν να φανταστεί τι πίεση υφίστανται», με αυτή την «βαρύτατη» κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου